Zrobiłem piersi z kurczaka jak zwykle, ale jeden składnik zmienił wszystko. Musisz tego spróbować

Dodano:
Piersi kurczaka w sosie z winogronami Źródło: Shutterstock / kochabamba
Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie z tymi owocami to danie, które zaskakuje smakiem i łatwością przygotowania. Idealne na szybki obiad w rodzinnym gronie. Wypróbuj mój przepis.

Szukasz przepisu na szybki i jednocześnie elegancki obiad, który można przygotować bez wysiłku? Pierś z kurczaka w lekkim sosie z winogronami to idealny wybór. Robię to danie, gdy chcę zaskoczyć gości wyjątkowym posiłkiem, ale nie mam czasu na długie stanie przy kuchni.

Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie z winogronami?

Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z winogronami i aksamitnym sosem smakuje fenomenalnie. To danie udowadnia, że wyrafinowany smak można osiągnąć bez skomplikowanych składników i wielu godzin spędzonych na gotowaniu.

Przygotowanie piersi z kurczaka w sosie z winogronami jest szybkie i proste. Całe piersi kurczaka obsmażam na oliwie z oliwek (dobrze sprawdzi się również klarowane masło i olej do smażenia), a następnie odkładam na talerz i robię aromatyczny sos na bazie śmietanki kremówki oraz bulionu drobiowego. Gdy nadmiar płynu nieco odparuje, dodaję kurczaka i duszę pod przykryciem, aż zmięknie.

Wskazówka: do sosu polecam użyć winogron bezpestkowych. Suszony rozmaryn możesz zastąpić świeżym rozmarynem oraz np. tymiankiem lub oregano. Zamiast bulionu możesz dodać białe wytrawne wino.

Przepis: Pierś z kurczaka w sosie z winogronami

Ten soczysty kurczak w kremowym, lekko słodkawym sosie i nutą rozmarynu rozpieszcza podniebienie subtelnym kontrastem smaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 cebula szalotka
  • 100 g jasnych winogron
  • 100 g ciemnych winogron
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Smażenie mięsaNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż piersi kurczaka na złoty kolor po około 5 minut z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
  3. Przygotowanie sosuWinogrona umyj, osusz i pokrój na pół. Cebulę szalotkę drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj rozmaryn, wymieszany ze śmietanką kremówką bulion oraz winogrona. Gotuj 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  4. DuszenieZmniejsz grzanie, dodaj na patelnię obsmażone mięso i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie. Od czasu do czasu pomieszaj sos i przewróć piersi kurczaka na drugą stronę.

Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak i z czym podawać pierś z kurczaka w sosie z winogronami?

Pierś z kurczaka w sosie z winogronami podaję na ciepło. Wyśmienicie smakuje z m.in.:

  • ziemniakami z wody, ziemniaczanym purée, pieczonymi ziemniakami,
  • białym, kolorowym i brązowym ryżem,
  • kaszą kuskus, kaszą jaglaną, kaszą bulgur, kaszą gryczaną paloną i niepaloną,
  • pokrojoną w grube kromki i lekko opieczoną bagietką pszenną.

Ze smakiem potrawy świetnie komponują się również sałatki ze świeżych warzyw z lekkimi sosami, np. polana sosem winegret sałata masłowa, sałata masłowa ze śmietaną, sałatka z pomidorków koktajlowych z oliwą z oliwek i ziołami, surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka, surówka z marchewki, czosnku i oregano.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...