Zrobiłem piersi z kurczaka jak zwykle, ale jeden składnik zmienił wszystko. Musisz tego spróbować
Szukasz przepisu na szybki i jednocześnie elegancki obiad, który można przygotować bez wysiłku? Pierś z kurczaka w lekkim sosie z winogronami to idealny wybór. Robię to danie, gdy chcę zaskoczyć gości wyjątkowym posiłkiem, ale nie mam czasu na długie stanie przy kuchni.
Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie z winogronami?
Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z winogronami i aksamitnym sosem smakuje fenomenalnie. To danie udowadnia, że wyrafinowany smak można osiągnąć bez skomplikowanych składników i wielu godzin spędzonych na gotowaniu.
Przygotowanie piersi z kurczaka w sosie z winogronami jest szybkie i proste. Całe piersi kurczaka obsmażam na oliwie z oliwek (dobrze sprawdzi się również klarowane masło i olej do smażenia), a następnie odkładam na talerz i robię aromatyczny sos na bazie śmietanki kremówki oraz bulionu drobiowego. Gdy nadmiar płynu nieco odparuje, dodaję kurczaka i duszę pod przykryciem, aż zmięknie.
Wskazówka: do sosu polecam użyć winogron bezpestkowych. Suszony rozmaryn możesz zastąpić świeżym rozmarynem oraz np. tymiankiem lub oregano. Zamiast bulionu możesz dodać białe wytrawne wino.
Przepis: Pierś z kurczaka w sosie z winogronami
Ten soczysty kurczak w kremowym, lekko słodkawym sosie i nutą rozmarynu rozpieszcza podniebienie subtelnym kontrastem smaków.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 389 w każdej porcji
 
Składniki
- 4 piersi kurczaka
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - sól i pieprz
 
Na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
 - 150 ml śmietanki kremówki 30%
 - 1 cebula szalotka
 - 100 g jasnych winogron
 - 100 g ciemnych winogron
 - 1 łyżeczka rozmarynu
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
 - Smażenie mięsaNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż piersi kurczaka na złoty kolor po około 5 minut z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
 - Przygotowanie sosuWinogrona umyj, osusz i pokrój na pół. Cebulę szalotkę drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj rozmaryn, wymieszany ze śmietanką kremówką bulion oraz winogrona. Gotuj 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
 - DuszenieZmniejsz grzanie, dodaj na patelnię obsmażone mięso i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie. Od czasu do czasu pomieszaj sos i przewróć piersi kurczaka na drugą stronę.
 
Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak i z czym podawać pierś z kurczaka w sosie z winogronami?
Pierś z kurczaka w sosie z winogronami podaję na ciepło. Wyśmienicie smakuje z m.in.:
- ziemniakami z wody, ziemniaczanym purée, pieczonymi ziemniakami,
 - białym, kolorowym i brązowym ryżem,
 - kaszą kuskus, kaszą jaglaną, kaszą bulgur, kaszą gryczaną paloną i niepaloną,
 - pokrojoną w grube kromki i lekko opieczoną bagietką pszenną.
 
Ze smakiem potrawy świetnie komponują się również sałatki ze świeżych warzyw z lekkimi sosami, np. polana sosem winegret sałata masłowa, sałata masłowa ze śmietaną, sałatka z pomidorków koktajlowych z oliwą z oliwek i ziołami, surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka, surówka z marchewki, czosnku i oregano.